Jagodowe crumble czyli jagody pod kruszonką {mega prosty deser}

Jagody to jedne z moich ulubionych owoców więc dziś kolejny deser z nimi w roli głównej. Ponieważ lubię rzeczy proste i szybkie w przegotowaniu, i tym razem taki właśnie przepis. Jagodowe crumble czyli jagody pod kruszonką to ekspresowy i banalnie prosty deser :)


Jagodowe crumble czyli jagody pod kruszonką {mega prosty deser}


Co potrzebujesz...? 

... czyli składniki na jagodowe crumble (5 porcji):



- 100g masła/margaryny
- 150-200g mąki 
- 100g cukru
- jagody (ilość wg uznania)




Jagodowe crumble czyli jagody pod kruszonką {mega prosty deser}


Jagodowe crumble (jagody pod kruszonką) - prosty przepis

U mnie proporcje zawsze są "na oko" ;) W tym przepisie jedyną stałą wartością jest 100g masła, które najpierw rozpuszczam w garnku. Żeby nie brudzić kolejnych naczyń do tego samego garnka dosypuję ok. pół szklanki cukru - zwykle używam go oszczędnie, ale akurat kruszonka musi być słodka ♥ Na koniec dodaję mąki - zaczynam od 3/4 szklanki, później dosypuję więcej, aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". 
Podobno kruszonkę powinno się najpierw włożyć do lodówki na ok 30 minut - nigdy tego nie robię, a wychodzi pyszna ;) Jeśli jednak masz ochotę to można zrobić większą porcję i część kruszonki zamrozić. Po wyjęciu wystarczy zetrzeć ją na tarce :)
Na dno kokilek wsypuję jagody (do ok. połowy wysokości), lekko posypując je cukrem - mieszam je delikatnie, by każdy owoc był w cukrze obtoczony. Na wierzch posypuję kruszonką, aż po sam brzeg. 
Teraz pozostaje tylko wstawić je do piekarnika - piekę w 180 stopniach, aż do zarumienienia (ok. 20 minut). I smacznego ♥
 Jagodowe crumble czyli jagody pod kruszonką {mega prosty deser}


Nie zliczę ile razy w poprzednich tygodniach zjedliśmy takich deserów. Sezon na jagody się niestety kończy, ale spokojnie można je zastąpić innymi owocami - w piekarniku właśnie siedzą brzoskwinie pod kruszonką ;)

Uwielbiam takie szybkie i mega proste desery ♥
A wy?

Komentarze