Niezwykle proste ciasto - Brzoskwiniowiec
Po co sięgasz gdy masz ochotę na coś słodkiego? Albo co stawiasz na stole, gdy przyjdą goście? Gotowe ciasteczka czy domowe wypieki? Być może nie zabierasz się za pieczenie, bo uważasz, że to za trudne, lub zajmuje za dużo czasu?
Dzisiaj chciałam Ci pokazać przepis na niezwykle proste, a jednocześnie jedno z najsmaczniejszych ciast - brzoskwiniowiec według przepisu mojej mamy.
Biszkopt
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na początku ubij białka na sztywną pianę. Później, ciągle ubijając, dodawaj w kolejności cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę wylej na blachę i piecz ok. 30 min w 180 stopniach.
Masa brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń
2 duże budynie waniliowe
kostka margaryny
galaretka cytrynowa
galaretka brzoskwiniowa
woda
Odlej sok z brzoskwiń i dolej tyle wody, by wyszedł litr. Na tym rozcieńczonym soku przygotuj dwa budynie. Do gorącej masy dodaj margarynę, i wsyp dwie suche galaretki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Lukier
Wymieszaj 1 szklankę cukru pudru z 4 łyżkami gorącego mleka. Możesz też dodać sok z połówki cytryny.
Wykonanie
Ostudzony biszkopt przetnij na dwie części. Na pierwszą z nich wylej połowę masy, na to rozłóż połówki brzoskwini, i zalej resztą masy. Całość przykryj drugą częścią biszkoptu i polej lukrem.
Gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz
Jestem wdzięczna za każdy pozostawiony komentarz - to niezwykle motywuje do dalszego pisania!